fredag, juni 15, 2007

Efter atentatet

Efter atentatet av Yasmina Khadra är en roman om ett angeläget och upprörande ämne.

Platsen är Tel Aviv i dagens Israel, huvudpersonen en framgångsrik kirurg utan vare sig politisk eller religiös övertygelse i någon riktning, men stolt över sitt förvärvade israeliska medborgarskap. Han lever för sitt arbete och sin hustru och betraktar sitt liv som lyckligt. En dag sker ett stort bombdåd på en restaurang mitt i ett pågående barnkalas, många dör. Snart står det klart att dådet utfördes av en palestinsk självmordsbombare, en kvinna. Hans hustru. Sanningen är lika otvivelaktig som obegriplig och smärtsamt främmande. Han vill förstå, han vill ta reda på vem kvinnan som han trodde sig känna egentligen var - det blir en resa genom helvetet, både psykiskt och fysiskt. Det är en väldigt skickligt skriven historia som beskriver konflikten mellan palestinier och israeler från en människas mikroperspektiv. Fascinerande, annorlunda, spännande, utan pekpinnar och sensmoral.

Den är en bok som det är svårt att slita sig ifrån, en bok som skildrar en för oss främmande vardag. Det är inte så att man som läsare på något sätt tvingas välja sida, inte alls, man får bara inblick i en för många människor smärtsam verklighet.

"Min hustru är död. Men innan hon gick och sprängde sig i luften mitt bland en massa skolungar kom hon hit till stan för att träffa sin guru. Jag är rasande över att hon föredrog islamisterna framför mig, tillägger jag och kan inte behärska vreden som väller in över mig som en mörk flodvåg. Och ännu mer över att bli förd bakom ljuset. Jag erkänner att jag är mycket mer rasande över att jag inte förstod vad som höll på att hända än över det andra. Var min fru islamist? Sedan när då? Jag kan fortfarande inte få in det i skallen. Hon var en modern kvinna. Hon älskade att resa, att sitta på en uteservering med ett glas citronsaft, och hon var alldeles för stolt över sitt hår för att gömma det under en slöja... Vad slog in i henne för att hon skulle bli ett monster, en terrorist, en självmordsfundamentalist, hon som inte stod ut med att höra en hundvalp gnälla?"

Finns även i pocket och som cd-bok.