söndag, juni 10, 2007

Dvärgen

Unnar mig att på nytt läsa Pär Lagerkvists Dvärgen, denna mästerliga bok om ondska och egoism. Dvärgen är en karikatyr på mänskliga sidor som vi känner igen, men inte vill kännas vid - helt enkelt för att vi motvilligt anar att vi alla mer eller mindre bär på dem någonstans djupt inom oss. Lagerkvist skriver så klarsynt, så rakt på sak, så obarmhärtigt att det gör ont i hjärtat. En läsupplevelse som slår det mesta.

2 kommentarer:

Jonatan sa...

Denna måste jag ta och läsa om! Läste den för kanske tre år sen och minns att det var just "en läsupplevelse som slår det mesta". Kanske borde jag försöka läsa mer ur Lagerkvist produktion, går nog och lånar "Bödeln" redan idag..

Ivana Eklund sa...

Bödeln har jag inte heller läst, om jag ska vara ärlig... Fast man borde.