söndag, april 29, 2007

Klassiker i pocket - boktips

Inför kommande lat- och soldagar (man kan ju alltid hoppas) vill jag tipsa om några nyutgivna klassiker - i pocket. Massor med bra läsning till en billig penning. Det är kul att förlagen satsar på gamla godingar som fortfarande står sig och som inte angrips av tidens tand för att de beskriver det djupt mänskliga och allmängiltiga.

* Cora Sandels Alberte-böckerna är en njutningsfull läsning. Man lär känna den unga Alberte som är instängd i en borgelig miljö i Nordnorge vid tiden för förra sekelskiftet. Alberte bryter upp, flyttar till Paris och följer sina konstnärsdrömmar och sitt hjärta, hon får uppleva livet inpå bara skinnet.

* Vladimir Nabokovs Lolita är mer än en tragisk historia om våldtäkt och utnyttjande av en tolvårig flicka. I överförd bemärkelse handlar romanen om kontroll, ofrihet och överlevnad.

* Virginia Wolfs Mot fyren, litteraturhistoriens mästerverk. En utflykt till fyren planeras till nästa dag, men det tar tio år innan den blir av. Människoöden i ett nötskal.

* Charles Dickens David Copperfield behöver knappast en närmare presentation. Det goda mot det onda, det goda vinner - som i alla sagor.

Det är bara Lolita som jag ännu inte har läst, men den ligger redan på soffbordet och väntar på sin tur. Just nu använder jag den som "referenslitteratur" till Att läsa Lolita I Teheran som är min lektyr för närvarande.