torsdag, april 26, 2007

Bortbloggad från jobbet

I dagens morgontidning läste jag om en man som nekades anställning på grund av vad hans sambo skrev i sin blogg. Anonymt, som de allra flesta. Och ändå... När mannen i fråga fick tillbaka sina ansökningshandlingar hittade han även en bifogad utskrift från sambos blogg. Till saken hör att inlägget inte alls innehöll några som helst kontroversiella saker. Men jobbet gick ändå till en annan sökande, dessutom med längre utbildning.

Jag blir chockad, förbannad och rädd. Hur bar sig arbetsgivaren åt för att hitta sambos bloggadress? Hur kunde de göra kopplingen? Hur vanligt är det att arbetsgivarna söker på nätet för att hitta information om sina anställda, befintliga eller potentiella? Tydligen är dylikt förfarande helt lagligt, till råga på allt.

Att man inte får vara i fred utan att Storebror ska spana efter en hela tiden! Måste man passa sig, inte skriva något som skulle kunna användas mot en själv eller någon annan? Ska man behöva vara rädd för att förlora jobbet om man till exempel råkar skriva att man vantrivs? Eller har olika problem? Jag tycker inte om den utvecklingen, det är ett som är säkert.