måndag, februari 19, 2007

Biodiskriminering?

Jag skulle vilja veta vem som bestämmer hur biofilmer distribueras över landet och framförallt vilka filmer som ska visas i vilka städer. Det är flera veckor sedan två filmer som jag hemskt gärna skulle vilja se hade Sverigepremiär men i lilla Eskilstuna har man inte sett minsta lilla tecken på att de överhuvudtaget har spelats in. Lokaltidningen nämner inget, biograferna visar svenska komedier och tonårsfilmer.

De två filmer jag saknar på bioduken här är Parfymen och The Queen. Varför denna utfrysning? Är Eskilstuna mobbat? Hoppas innerligt att det inte har med epitetet "arbetarkommun" att göra, då skulle jag bli arg och besviken. Så fördomsfulla kan de väl ändå inte vara. Eller är det meningen att man ska sätta sig på tåget efter jobbet och åka till Stockholm för att gå på bio? Det orkar jag inte med, skulle säkert somna innan jag kom till Centralen. Men jag kan vänta lite till, i värsta fall på dvd-utgåvan.

Och varför just de två filmerna? Parfymen har varit en av mina favoritböcker sen den kom ut i slutet på 80-talet, så det är klart jag är nyfiken på filmatiseringen. Dessutom skrev jag min d-uppsats i tyska om romanen. När det gäller The Queen vill jag se Helen Mirrens skådespelarprestation som lära vara något utöver det vanliga. Har jag hört.
Är det så mycket begärt?